Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

Voordat je besluit om over te gaan tot de aanschaf van een pelletkachel, wil je natuurlijk weten welke voor- en nadelen er zijn bij het gebruik en onderhoud van een pelletkachel.

Voordelen pelletkachel

- Minstens zo gezellig, maar vriendelijker voor het milieu

Een pelletkachel geeft datzelfde warme gevoel als een houtkachel, maar is stukken milieuvriendelijker. De pellets zijn CO2-neutraal, wat inhoudt dat door de boom waarvan de pellets zijn gemaakt er net zoveel CO2 wordt opgewekt als dat er bij verbranding wordt uitgestoten. Dit is bij andere fossiele brandstoffen niet zo.

- Goedkope brandstof

Door de subsidieregels is de aanschaf van een pelletkachel betaalbaar en vergelijkbaar met de aanschaf van een normale houtkachel. Daarnaast zijn de kosten voor de pellets laag. Je betaalt tussen de €4,- en €5,- voor een zak van 15 kilo.

- Goed rendement

Zo’n 90% van de energie die de pellets genereren wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen. Er gaat dus zo’n 10% verloren. Ter vergelijking: bij een klassieke houtkachel gaat er tussen de 40% en 50% verloren. Een groot verschil dus!

- Minder fijnstof

Een pelletkachel stoot zo’n 80% minder fijnstof uit dan een kachel. Per uur stoot een pelletkachel 0,68 kilogram fijnstof uit en een houtkachel zo’n 3,5 kilogram. Fijnstof is enkel schadelijk voor je gezondheid in grote hoeveelheden, maar hoe minder je er van in kunt ademen, hoe beter dit is.

- Gemak

Een groot voordeel is het gebruik van de pelletkachel. Het reservoir hoeft vaak maar 1 keer per dag worden bijgevuld en dit is bovendien een gemakkelijk klusje. Ook de aslade hoeft maar eens per week te worden geleegd. De meeste kachels zijn ook gemakkelijk te bedienen en te verhogen of verlagen in temperatuur.

Nadelen pelletkachel

- Opslag pellets

De pellets komen soms in grote hoeveelheden en kunnen moeilijk op te slaan zijn, wanneer je in een kleine woning woont. De pellets moeten droog worden opgeslagen, wat nog wel eens een uitdaging kan zijn.

- Onderhoud

De pelletkachel moet eenmaal per week worden schoongemaakt met een aszuiger en eens per jaar dient de pelletkachel een grote schoonmaak te ondergaan. Het is verstandig om dit door een expert van BlueSolid te laten doen.

- Stroom

De pelletkachel heeft stroom nodig, niet veel, maar alsnog. De kachel verbruikt dus naast pellets ook nog een kleine hoeveelheid stroom. Wanneer je het verbruik vergelijkt met een gaskachel, zijn de kosten voor het stroomgebruik vele malen lager dan wanneer je gas zou gebruiken.

We zetten graag alle voor- en nadelen nog op een rij voor je:

Voordelen

  • Gezellige sfeer
  • Milieuvriendelijk
  • Goedkope brandstof
  • Goed rendement t.o.v. traditionele kachels
  • Minder fijnstof in de lucht
  • Gemakkelijk te bedienen
  • CO2-neutraal

Nadelen

  • Opslag van pellets kan lastig zijn
  • Onderhoud
  • Gering stroomverbruik