Voordat je er één koopt, wil je de voor- en nadelen van pelletkachels weten. We zetten de grootste misverstanden, fabels en feiten op een rijtje. Want misverstanden zijn er genoeg.

Het kan verleidelijk zijn om als aanbieder van een pelletkachel élk nadeel als misverstand te bestempelen. Maar de realiteit is simpelweg dat deze kachels ook wat echte nadelen hebben. We vinden het daarom belangrijk elk nadeel te benoemen. Dan koop je tenminste ‘bewust’, met alle kennis.

Het voordeel van een bewuste aankoop is dat je weloverwogen hebt lopen plussen en minnen. Je hebt er goed over nagedacht. Vervolgens kun je oprecht genieten met je kachel. Je weet namelijk exact waar je mee dealt. Je accepteert de voor- en nadelen en je bent blij met heerlijke verwarming.

Voordelen pelletkachel

We trappen af met de voordelen van pelletkachels. En die zijn er gelukkig volop. Het begint al bij het gemak. Vooral wanneer je de vergelijking maakt met een open haard of houtkachel. De kachel op pellets sluit je gewoon aan op de wifi. Huh, hout laten branden via je telefoon? Ja, dat kan echt.

Groot gemak

Anders dan open haarden en houtkachels bevatten pelletkachels een pelletmotor. Dit is een door stroom aangedreven machine die automatisch de toevoer van houtkorrels (pellets) regelt. Die pellets zijn opgeslagen in een inbegrepen pellettank. Vervolgens vallen ze geleidelijk in de branderkamer.

Dankzij dat slimme systeem hoef je niet in de weer met massieve houtblokken. Stel je voor dat je steeds zou moeten slepen met zware staven. Dan zit of lig je net lekker op de bank, maar dan mag (moet!) je opnieuw hout bijvullen. Een pelletkachel doet dat mooi zelf. Wat een gemak is dat…

En het wordt nog mooier. Je kunt de kachel via een optionele wifi-kit op de wifi aansluiten. Dat kan omdat de pelletmotor dus op stroom werkt. Zo tover je je telefoon om in een afstandsbediening. Vul één keer de pellettank en beleef brandplezier zonder gedoe en gesleep met allerlei houtblokken.

Hoog rendement

Efficiënt omgaan met energie wordt maatschappelijk gezien als een belangrijk streefdoel. De pelletkachel past perfect in dat vraagstuk. Deze verwarmingsoplossing heeft een rendement van zo’n 90% en soms wel meer (bijvoorbeeld 93%). Een flink deel van de energie wordt omgezet in warmte.

Vergelijk dat maar eens met een klassieke houtkachel. Daarbij gaat er tussen de 40% en 50% energie verloren, wat een verschil! Bij een open haard (geen glas voor het vuur) ligt het rendement nog veel lager. De voordelen van de kachels op pellets tellen op: een groot gemak en een hoog rendement.

Minder gas verbruiken, goedkoop van het gas af

Veel mensen willen minder gas verbruiken, aangezien gas vaak duur is. Bovendien behoort gas tot de fossiele brandstoffen. Dat wil onder andere zeggen dat die energie niet hernieuwbaar is, maar (dus) wel eindig. Dit past niet in een samenleving die duurzaam leven als streefdoel omarmt.

Oftewel, minder gas verbruiken dient financiële en duurzame voordelen. Je bespaart gas en daarmee geld, tegelijkertijd ben je beter bezig voor het milieu. Het grootste gedeelte van de gasrekening gaat normaal gesproken naar het verwarmen van het huis. Maar wat fijn: je kunt goedkoop van het gas af.

Door middel van een pelletkachel vervang je de gasbehoefte die naar het verwarmen ging. Je stookt nu de woonkamer warm met pellets. Die pellets komen bij ons uit speciale, Scandinavische, extra aangeplante productiebossen. De bossen worden uitgebreid. Daardoor voegen we energie toe.

Meestal gaat zo’n 80% van je gasverbruik naar het verwarmen van de woonkamer. Door een pelletkachel ben je dat forse deel al kwijt. Het voordeel groeit wanneer je ‘kanalisatie’ toepast. Dit zijn een soort warmtebuizen van de kachel naar andere kamers. Zo kun je tot 90% minder gas verbruiken.

Als je dan ook nog eens elektrisch kookt, verdwijnt de gasrekening bijna geheel. Zeker als je nog een warmtepompboiler toevoegt voor het tapwater (douchen). Een andere optie is een pelletketel waarmee je het hele huis gelijk gasloos verwarmt. Van het gas af kan ook zonder warmtepomp.

Minder fijnstof

Bij moderne pelletkachels zijn er nauwelijks nog fijnstof-restjes. Minder fijnstof juichen we allemaal toe. Normale of eigenlijk ouderwetse (hout)kachels stoten belachelijk veel fijnstof uit. Je bent goed bezig door minder gas te verbruiken en minder fijnstof uit te stoten. Intussen planten we bossen aan.

Het laten aanplanten van bossen hoort bij klimaatneutraal leven, eveneens een landelijk streefdoel. Zo zie je dat maatschappelijke streefdoelen en de voordelen van pelletkachels prettig samenkomen.

Mooi design

De meeste pelletkachels hebben een mooi en strak design waarmee ze elk interieur verrijken. Het lijnenspel is bewust subtiel en beperkt, er zijn egale vlakken en het vlambeeld staat centraal. Door de riante glasplaat heb je een goed zicht op het vuur in de kachel. Er ontstaat een en al gezelligheid.

Deze sfeerbrengers zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. De zwarte versie is het populairst, al winnen grijs en wit terrein. Soms valt een rode variant in de smaak. Het oog wil wat, maar kijk evengoed naar zaken als vermogen, afvoer en geluid. Een mooi design is één aspect van het verhaal.

Echt vuur

Tot slot misschien wel het grootste voordeel: je voelt de echte warmte van echt vuur. De kamer wordt gevuld met ‘andere’ warmte dan bij andere verwarmingsoplossingen. Natuurlijk, in alle gevallen wordt het warm. Maar warmte afkomstig van de pelletkachel ‘voelt’ simpelweg anders aan.

Er zijn genoeg geheel elektrische apparaten die warmteafgifte realiseren. De charme en de warmte van echt vuur voelt gewoon veel fijner. Wat is het hier lekker warm in huis, dat idee. Lekkere warmte, een nostalgische beleving van vertrouwd thuiskomen. Een echte vlam en echte gezelligheid.

Samengevat komen we voor nu tot de volgende voordelen:

  • Een pelletkachel is eenvoudig in gebruik
  • Houtkorrels in plaats van houtblokken
  • Via wifi afstandsbediening op je mobiel
  • Efficiënt omgaan met energie
  • Bespaar flink op de gasrekening
  • Minder fijnstof en klimaatneutraal
  • Mooi en strak ontworpen kachels
  • En natuurlijk die echte warmte en gezelligheid.

Nadelen pelletkachel

Uiteraard zijn er voor- en nadelen. Nadelen verdienen de aandacht, zodat je een zorgvuldige afweging kunt maken van plussen en minnen.

Opslag pellets

Bij gas komt de brandstof uit de gasleiding, de opslag van brandstof neemt geen ruimte in. Bij houtpellets dien je meerdere zakken in huis te halen. Normaal gesproken kun je met een pallet (draagconstructie) vol zakken pellets (houtkorrels) één seizoen vooruit. Dat vraagt opslagruimte.

In de situatie van een kleine woning kan dit nadeel best lastig zijn. Je zet ze ook niet zomaar even ergens buiten, want de pellets moeten droog worden opgeslagen. Droge opslag is essentieel in verband met de kwaliteit van de pellets en het brandproces. Zorg dat je ruimte hebt voor pellets.

Makkelijk onderhoud

Het onderhoud zou je gerust als een voordeel kunnen omschrijven, omdat het zo makkelijk is. Maar het feit dat er überhaupt wat onderhoud nodig is, kan voor jou een nadeel zijn. Misschien wil je helemaal nooit iets doen. Koop dan iets anders. Pelletkachels vragen nu eenmaal iets van onderhoud.

Dit onderhoud bestaat hoofdzakelijk uit het branderbakje en de aslade legen, dagelijks of om de dag. Ten tweede zuig je de asresten weg met een aszuiger. Het is net als eventjes stofzuigen, maar dan met as. Haal tot slot nog even een nat doekje of keukenpapiertje over het raam. Je hebt nu gedaan wat je hoort te doen.

Als koper word je eigenaar en gebruiker van de pelletkachel. Hiermee aanvaard je de verantwoordelijkheid voor het dagelijkse onderhoud. Als jij zelf bewust as laat zitten, vervuil je de kachel en verstoor je het brandproces. Dit leidt tot storingen, alarmmeldingen en ander ongemak.
Kleine hoeveelheid stroom

De pelletkachel heeft wat stroom nodig. Dat is maar weinig, een gering stroomverbruik. Bij houtkachels en complete open haarden bespaar je dat beetje stroomverbruik.

Echt vuur

We noemden het echte vuur als voordeel, tegelijkertijd blijkt het voor een enkeling een nadeel. Hoe zit dat? Echt vuur laat zich iets lastiger exact sturen op temperatuur. Je kunt iets dat brandt immers niet op enkele graden precies koelen. Dat lijkt weleens een grote verrassing voor een onwetende.

Mensen verwachten soms dat ze de met wiskundige exactheid de kamertemperatuur bepalen. En dat kan zelfs behoorlijk goed in veel gevallen. Een voordeel! Maar bij een veel té kleine ruimte kan de temperatuur blijven stijgen. Dit brengt ons bij het eerste punt van misverstanden: dat ‘veel vermogen’ belangrijk zou zijn.

Voordat we dat punt behandelen, zijn hier samengevat nog eens de nadelen:

  • Je hebt een droge opslagruimte nodig voor de pellets
  • Er zit een lichte vorm van onderhoud bij (as weghalen)
  • Er is sprake van gering (kleine hoeveelheid) stroomverbruik

Daarnaast kun je het als ‘nadeel’ zien dat er echt vuur is, een mogelijk misverstand.

Misverstanden pelletkachels en de feiten

Misverstand: te warm

Het ‘nadeel’ van een pelletkachel met echt vuur zou zijn dat het snel ‘te warm’ wordt in de kamer. Dat is het eerste misverstand. Dat ligt niet per se aan de pelletkachel op zich, maar aan het gekozen vermogen. Het vermogen hoort te passen bij de kamer. Neem daarom het stappenplan serieus.

Fabel: precies genoeg vermogen nodig

Een groot misverstand is dat mensen denken dat ‘precies genoeg vermogen’ belangrijk is. Oftewel: als 6 kW voldoet voor de ruimte, wensen ze een 6 kW pelletkachel. Want te veel vermogen, dat is vast niet goed. Een fabel, aangezien extra vermogen best welkom kan zijn. Het enige dat belangrijk is, is dat je niet te weinig vermogen hebt! ‘Te veel’ kan wél.

Als je een hond koopt, zal die niet miauwen. Van een kat kun je niet verwachten dat die gaat blaffen. Dat klinkt extreem logisch, omdat je allang weet wat deze dieren doen en wat ze niet doen. Maar let op, een pelletkachel ken je misschien (nog) láng niet zo goed. Je weet hier voorlopig minder over.

Daarom is het noodzakelijk dat je je verdiept in de misverstanden, feiten en fabels. Het gaat namelijk vooral om verwachtingen. Verwachtingen zijn gebaseerd op wat je weet. Op basis van je kennis verwacht je dat de kachel bepaalde dingen wel doet en niet doet. Wat doet een pelletkachel?

Een hond blaft, een kat miauwt en een pelletkachel geeft sowieso een minimale warmte af. Bij dit zogenoemde minimumvermogen wordt er alsnog wat warmte geproduceerd.  De kachel kun je (bij)sturen naar dit minimumniveau wanneer het – dankzij veel vermogen bij de start – lekker snel warm wordt in huis. Veel (extra) vermogen is oké, je kunt bijsturen. 

Je kunt evengoed nog een raam of deur openzetten. Of je activeert de auto stand-by: De kachel gaat dan uit zichzelf even uit bij het bereiken van een gewenste kamertemperatuur. Ook gaat de kachel in stand-by uit zichzelf weer aan als de kamertemperatuur onder die temperatuur zakt. Oftewel, met stand-by los je de boel op. Wel zo makkelijk, altijd warm.

Het kwam voor dat adviseurs een pelletkachel met veel extra vermogen afraadden. Dat deden ze omdat de kachel bij het uitgaan (uitblazen) veel lawaai maakte. Dat lawaai zou je dan regelmatig horen, als de kachel vanwege de bereikte warmte op stand-by ging. Maar de nieuwe generatie pelletkachels heeft een Silent Stop. Daarmee is dat ook opgelost. 

Heb je nu werkelijk een superkleine kamer waar je een pelletkachel plaatst? Dan kan zelfs het minimumvermogen al veel zijn voor de ruimte. De temperatuur in de ruimte blijft dan zelfs in de laagste stand nog geleidelijk stijgen. Dat krijg je met een pelletkachel: die heeft een minimumvermogen. Het is een pelletkachel met echt vuur. Het is geen kat of hond. 

Misverstanden pelletkachels: ontbossing

Leuk, die pelletkachels, maar ze branden op pellets en daarvoor worden bossen gekapt. Daardoor ontstaat ontbossing, of toch niet? Nee, niet als je goede houtpellets koopt. Dan hebben we het niet over dure pellets uit Amerika of Brazilië. We hebben het over goedgekeurde pellets uit Scandinavië.

Voor onze pelletkachels geldt een gebruiksplicht van onze goedgekeurde houtpellets. Deze houtkorrels zijn afkomstig uit extra aangeplante productiebossen! De bossen worden ook uitgebreid. Dankzij de vraag naar deze pellets komen er meer nieuwe bossen bij. Een klimaatneutrale oplossing.

Er wordt meer bos aangeplant dan gekapt voor de houtpellets voor onze pelletkachels.

Fabel: het maakt niet uit welke houtpellets gebruikt worden

Sommigen denken dat elke pellet (houtkorrel) hetzelfde is, omdat dat in eerste instantie zo lijkt. Dat verdient eigenlijk ook wel die titel van het grootste misverstand.

Bepaalde pellets lijken net zo goed te branden, maar veroorzaken hogere slijtage aan je kachel. Onderdelen gaan daardoor minder lang mee en je riskeert vervuiling en storingen.

Een pellet is namelijk niet zomaar een houtkorrel. Het gaat om een uiterst zorgvuldig samengestelde en samengeperste korrel. De korrel is extreem schoon. Daardoor branden de pellets zo mooi weg. Andere pellets zijn op andere wijze samengesteld en samengeperst en veroorzaken meer vuil.

Afwijkende en/of donkere pellets kunnen zelfs eerder leiden tot brand in de afvoer. Dat wil je niet.

Vaak wordt het verschil tussen pellets gebagatelliseerd om zo goedkopere pellets te verkopen. Dit terwijl pellets per definitie al goedkoop zijn in vergelijking met gas. Als ze je nog goedkoper wenst, riskeer je duurkoop. Later kom je de hogere slijtage, alarmmeldingen en problematiek vanzelf tegen.

Koop daarom alleen de soort houtpellets die horen bij onze soort pelletkachels. Dit is, net als het onderhoud van je kachel, je eigen verantwoordelijkheid. Eentje die je serieus dient te nemen.

Bijna geen onderhoud nodig: een misverstand?

Veel mensen waarderen een pelletkachel omdat het onderhoud zo makkelijk is. Wij gebruiken zelf ook consequent de formulering makkelijk onderhoud. Dat het makkelijk is, betekent niet hetzelfde als dat het weinig hoeft. De uitvoering is makkelijk, maar de uitvoering moet wel net even gebeuren.

Het is een misverstand dat een kachel qua frequentie bijna geen onderhoud nodig heeft. Alleen qua fysieke inspanning kun je zeggen dat het weinig voorstelt. Je hebt het zo gedaan. Sla je het onderhoud steeds over, dan riskeer je brand door ophopend as. Een schone kachel is extreem veilig.

Als de kachel door onderhoudsgebreken slechter gaat branden, gaan sommige mensen aan de parameters (instellingen) zitten. Die stellen ze anders af en de kachel lijkt weer goed te branden. Maar de aangepaste parameters zijn gebaseerd op een vervuilde kachel. Zo schuif je problemen vooruit.

De kachel kan zelfs gaan ploffen als je langdurig je eigen onderhoudsplicht mijdt. Of je krijgt te maken met een bijzondere vorm van ironie: de kachel gaat bijvoorbeeld in storing als je eindelijk het apparaat goed schoonmaakt. Wat is er gebeurd? Je had de parameters aangepast voor een slecht brandende kachel, maar nu brandt ie weer volop. De parameters zijn niet meer correct.

Als de kachel slechter gaat branden, moet je niet aan de parameters zitten. Dan moet je de kachel schoonmaken. Ons dringende advies is dan ook simpel: doe ‘gewoon’ het dagelijkse onderhoud. Vraag één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt aan.

Fabel: een pelletkachel is onveilig

Een pelletkachel wordt, net als een houtkachel, heet wanneer die brandt. Met kleine kinderen in huis moet je hier dus op letten. Een goed geïnstalleerde en prima onderhouden pelletkachel is superveilig. Laat een kachel altijd installeren door erkende professionals.

Misverstand: als een pelletkachel goed is geïnstalleerd, dan is het veilig

Een goed begin is het halve werk. Uiteraard moet een pelletkachel goed geïnstalleerd worden. Daarna is het allerbelangrijkste hoe de gebruiker en eigenaar met de kachel omgaat. In principe is veiligheid heel simpel: schoonmaken, goede pellets gebruiken en een jaarlijkse APK.

Je kunt BlueSolid jaarlijks inschakelen voor een ‘Algemene Pelletkachel Keuring’ en complete reiniging. Op die manier blijft de kachel in topconditie, zeker in combinatie met het dagelijkse zuigwerk.

Misverstand: Hoe duurder de pelletkachel kachel, hoe beter

BlueSolid verkoopt kachels in verschillende prijsklassen. Het gaat bijvoorbeeld om kachels onder de 1.000 euro, over de 1.000 euro en van enkele duizenden euro’s. Het is een misverstand dat de prijsklasse meteen iets zegt over hoe goed de kachel is. Het hangt eerder samen met geluidsniveau.

Het ezelsbruggetje ‘G=G’ (Geluid = Goedkoper) wijst daar op. Oftewel, de stelling kan eerder luiden: hoe duurder de pelletkachel, hoe stiller. Dan nog gaat dat niet altijd op, omdat er meer factoren zijn (materiaalgebruik, design) die de prijs opdrijven. Maar in de basis is het een vrij stabiele vuistregel.

BlueSolid verkoopt enkel hoogwaardige pelletkachels van bewezen kwaliteit.

Fabel: Pelletkachels maken veel geluid

Verder in het stappenplan geven we tips en vergelijkingen om het geluid te overwegen. Vast staat in ieder geval dat ‘veel geluid’ persoonsafhankelijk en prijsafhankelijk is. Het is veel te kort door de bocht om algemeen te stellen dat pelletkachels veel geluid maken. Daarmee vlieg je uit die bocht.

We ontkennen niet dat pelletkachels geluid maken. In vergelijking met een houtkachel maakt een pelletkachel wat meer geluid. Dit komt onder andere door de ventilator in een pelletkachel die de warme lucht in de kamer blaast. Bij goedkopere kachels kun je het geluid iets beter horen.

Afhankelijk van het type zijn de duurdere modellen pelletkachels behoorlijk stil te noemen. Het blijft daarnaast een uiterst persoonlijke kwestie. Tienduizenden kopers zijn gewoon dolblij met goedkope kachels die een normaal en zelfs charmant geluid maken. Goedkoop en fijn verwarmen klinkt als muziek.

Fabel: een houtkachel is beter

Een houtkachel is per definitie stiller, maar niet beter dan een pelletkachel. Houtkachels branden inconsistent, zijn afhankelijk van jouw gesleep met blokken en hebben een laag rendement. Er gaat veel meer warmte verloren dan bij een pelletkachel.

Bovendien zijn ze stukken vervuilender dan een pelletkachel. De rook en uitstoot ligt zoveel hoger dat je (bij wijze van) een rookbom vergelijkt met een rookworst. Als we 1 miljoen houtkachels in Nederland vervangen door pelletkachels, vermindert de uitstoof van fijnstof enorm en krijgen we een stuk schonere lucht.

Een pelletkachel geeft nauwelijks nog rook af. Puur tijdens de eerste opstart komt er even een klein beetje rook vrij. Dit komt door het opwarmen van de ontsteker, die tijd nodig heeft om heet genoeg te worden. Zodra die om temperatuur is, verbranden de houtpellets direct, in plaats van kort te roken.

Een houtkachel vergt ook nog eens veel meer werk. Denk aan de houtblokken, het doseren en het verder regelen. Een pelletkachel laat zich wat dat betreft vele malen makkelijker sturen. Het moderne apparaat heeft de technologie voor automatische pellettoevoer en temperatuurregeling.

Misverstand: Ieder huis is geschikt voor een pelletkachel

Echt extreem veel huizen zijn uitstekend geschikt voor een pelletkachel. Maar het is een misverstand dat letterlijk ieder huis geschikt is. Stel je voor dat je in een ontzettend dichtbevolkt straatje woont waar de huizen pal op elkaar staan. Dan veroorzaak je mogelijk nog net iets van last voor je buren. De afvoermethode is dan van extra groot belang. Let op je omgeving.

Daarnaast zijn pelletkachels er in verschillende uitvoeringen, open en gesloten. Dat open of gesloten staat voor luchtopeningen. De open uitvoeringen zijn niet geschikt voor volstrekt geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Je kunt dan alleen een gesloten uitvoering kiezen.

Fabel: de stekker eruit trekken is een goed idee

Ga je een kachel kopen en gebruiken, laat de stekker er dan in zolang de kachel bezig is. Trek alleen de stekker eruit als de kachel klaar en afgekoeld is. De stroom stuurt namelijk belangrijke ventilatoren aan, die tijdens het branden hun werk doen. Zet je die uit, dan kan er rook in de kamer komen.

Voor- en nadelen pelletkachels, feiten en misverstanden samengevat

We zetten alles op een rijtje voor je:

Voor- en nadelen pelletkachels

  • Een pelletkachel geeft sfeer, echte warmte en gemak
  • Je bespaart er flink mee dankzij een grote gasreductie
  • Je gaat beter om met energie en onze leefwereld
  • Er is ruimte nodig voor het droog opslaan van pellets
  • Er is gering stroomverbruik en een lichte vorm van onderhoud

Misverstanden en fabels: de feiten

  • ‘Te warm’ valt als misverstand te kwalificeren, met het juiste vermogen beperk je dat
  • ‘Veel vermogen’ behoort niet tot iets dat belangrijk is, dat fabel leidt tot overcapaciteit
  • ‘Ontbossing’ is een misverstand, feit is dat er extra productiebossen worden aangeplant
  • ‘Veel geluid’ van pelletkachels is een fabel, feit is dat er genoeg stille uitvoeringen zijn
  • ‘Elke pellet is hetzelfde’ is een gevaarlijk fabel, slechte pellets kunnen kachels ontregelen

Let dus altijd op de feiten. ‘Bijna geen onderhoud nodig’ klopt qua feitelijke inspanning, maar niet qua frequentie. Een regelmatig onderhouden en correct geïnstalleerde pelletkachel met goede pellets is volstrekt veilig. Een houtkachel vergt meer werk en presteert minder. Bijna elk huis is geschikt voor een pelletkachel, maar niet per definitie elk huis. Trek de stekker er niet uit als de kachel bezig is.

Conclusie

Een prima verzorgde pelletkachel heeft overwegend serieuze voordelen en uitstekend behapbare nadelen. Met plussen en minnen wordt duidelijk dat een pelletkachel voor jou de juiste keuze is. Je verwarmt op heerlijke wijze je huis, een groot genot. Echte warmte, echt genieten en dat met veel gemak.