Stille pelletkachel: zo weet je wanneer een kachel echt stil is

BlueSolid heeft meerdere pelletkachels in het assortiment die heel stil zijn. We hebben stille pelletkachels in verschillende prijzen. Wat zijn de kenmerken van een stille pelletkachel?

Het mogelijke geluid van een pelletkachel

Het mogelijke geluid van een pelletkachel komt door drie functies binnen de kachel:

 • De pelletaanvoer
 • Afvoer rookgassen
 • Afvoer warme lucht

Pelletaanvoermethode

 • Start/stop pelletmotor
  De pelletkachel gebruikt een motor met vertragingskast voor het transport. Die is bedoeld voor het transport van de pellets vanuit de tank naar de brander. Deze motor drijft de vijzel of het radwiel aan. De variabele draaitijd van de vijzel bepaalt de dosering. Gemiddeld start de motor om de 6 seconden en draait hij met x seconden. Het start- en stopmoment van de motor is hoorbaar.

  In sommige pelletkachels zijn twee vijzels (bodemvoeders) nodig. Hier zijn twee elektromotoren geplaatst en is het geluid twee keer zo vaak hoorbaar.

 • Pelletcontinu systeem
  Er zijn ook pelletkachels waarbij de pelletmotor continu draait. Hierbij bepaalt de draaisnelheid de dosering. Omdat de motor niet stilstaat gaat het toerental flink naar beneden. Dat maakt dat de motor in het geheel niet meer hoorbaar is.

Conclusie pelletaanvoer

Een pelletkachel met continu pelletaanvoer is een stille pelletkachel. Een start/stop pelletmotor is minder stil.

Afvoer rookgassen

Een ventilator voert de rookgassen van de pelletkachel naar buiten. Het toerental dat de ventilator moet draaien, maakt de kachel meer of juist minder hoorbaar. Technisch gezien zijn er twee uitvoeringen van de pelletkachel: open toestellen en gesloten toestellen.

 • Open pelletkachel
  Bij een open pelletkachel zijn de branderkamer en de pellettank niet volledig luchtdicht. Dit is voor het normaal functioneren geen probleem. De ventilator zuigt namelijk zoveel lucht uit de branderkamer dat deze op onderdruk komt. Maar om de valse lucht te compenseren maakt de ventilator meer toeren. Dit maakt dus meer geluid!

 • Gesloten pelletkachel
  Zoals de naam al doet vermoeden: bij een gesloten pelletkachel zijn de pellettank en branderkamer hermetisch afgesloten. De ventilator draait hierdoor ongeveer 1000 toeren minder hard. De valse lucht hoeft immers niet meer gecompenseerd te worden. Dit maakt de gesloten pelletkachel een stuk stiller.

Een ander pluspunt van deze uitvoering? Nog meer reductie van het sowieso al geringe fijnstof! Om fijnstof in de woonkamer te voorkomen haal je de aanvoerlucht van buiten. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de kachel nog een stukje stiller wordt. Het aanzuigen van de lucht, via de aanzuigbuis, is niet meer hoorbaar in de woonkamer.

Conclusie afvoer rookgassen

Een gesloten pelletkachel is een stille pelletkachel. Een open pelletkachel is minder stil.

Afvoer warme lucht

Een ventilator voert de warme lucht die de kamer moet gaan verwarmen af. De verplaatsing van lucht en het toerental van de motor zijn hoorbaar.

 • Warme luchtafvoer zonder ventilator
  Er zijn pelletkachels waarbij de warmtewisselaar de warme lucht op natuurlijke wijze afvoert. Op de laagste stand stopt de kamer ventilator volledig. Op de hogere verwarmingsstanden maakt de ventilator minder toeren. Hierdoor zijn deze soort pelletkachels zeer stil. Naast die pelletkachels bestaan er ook pelletkachels zonder convectieventilator. Helaas verliezen deze pelletkachels fors aan rendement en vermogen door het volledig afwezig zijn van een kamer ventilator. Dit is niet de voordeligste optie, maar wel een stillere optie. 

Stofallergie en gesloten pelletkachels

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn gesloten pelletkachels stiller door de hermetisch gesloten pellettank. Gesloten pelletkachels zijn niet alleen rustiger en stiller, maar ook geschikt voor mensen met stofallergie. Er is namelijk minder lucht en stof in beweging. Verder is de pellettank volledig hermetisch gesloten. Hierdoor komt de stof en geur van de pellets niet in de woonkamer.

Conclusie voor mensen met stofallergie

Gesloten pelletkachels zijn zeer geschikt voor mensen met stofallergie.

Overzicht met stille pelletkachels

Ben je benieuwd naar de stille pelletkachels van BlueSolid? Bezoek dan ons productoverzicht met stille pelletkachels.