Met het najaar in zicht, kijken de meeste mensen alweer uit naar de winterdagen. Lekker met z’n allen in huis, een puzzel of leuk spel erbij en -last, but not least- een aangenaam verwarmde woonkamer. 

Waar de warmte in huis vroeger in stand werd gehouden door houtblokken of gas, wordt er vandaag de dag steeds vaker op een nieuwe manier verwarmd: biomassa.

 Pelletkachel in kerstsfeer

Een voorbeeld van een verwarmingssysteem dat biomassa verbrandt, is de pelletkachel. Het is een moderne houtkachel die brandt op pelletkorrels, een biomassa die wordt gemaakt van houtkorrels. In dit blog lees je drie voordelen van zo’n kachel en begrijp je waarom steeds meer mensen een pelletkachel kiezen om hun huis mee te verwarmen.

Pelletkorrels in plaats van gas of houtblokken

In een pelletkachel worden pelletkorrels, ook wel houtpellets, verbrand. Deze pelletkorrels bestaan uit samengeperste houtsnippers en zaagsel.

Geen hout maar pellets 

Een voordeel van deze pelletkorrels is dat ze, in vergelijking met gas, leiden tot een verminderde uitstoot van CO2. De korrels moeten in dat geval wel uit verantwoord beheerde bossen komen. Daar wordt namelijk niet meer hout gekapt dan dat er aangroeit. Alle houtpellets die wij verkopen, zijn afkomstig uit zulke verantwoord beheerde bossen. 

In vergelijking met houtblokken hebben pelletkorrels een ander voordeel: pelletkachels stoten 95% minder fijnstof uit dan traditionele houtkachels. Dit is te danken aan zowel de samenstelling van de pellets als het schonere verbrandingssysteem van de pelletkachel. 

Een pelletkachel is eenvoudig in gebruik

Een tweede voordeel van pelletkachels is het gemak. Om een kamer warm te krijgen, hoef je de gewenste temperatuur maar in te stellen op het display en de kachel doet de rest. Nog een stukje warmer? De pellets worden automatisch aangevuld vanuit het reservoir en de motor gaat iets harder draaien. Binnen no-time is de kamertemperatuur precies zoals je hem wilt hebben.

Pellettank 

Wat gemak betreft heeft een pelletkachel nog een voordeel: je kunt lang branden zonder steeds te hoeven bijvullen. Al varieert de grootte van het reservoir per type pelletkachel, het is altijd groot genoeg om een zak pelletkorrels in één keer te legen. Hiermee stook je ongeveer twee dagen lang zonder bij te vullen. Ten opzichte van een houtkachel scheelt dit je behoorlijk wat werk en is het een groot voordeel, tenzij je het leuk vindt om hout te kloven. 

Bespaar op de gasrekening

De meeste mensen kopen een pelletkachel om twee redenen: ze willen geld besparen en hun CO2 uitstoot verminderen. Hoeveel geld je precies bespaart, hangt af van je woonsituatie. Hoeveel gas verbruik je op dit moment? Hoe goed is je woning geïsoleerd? Dit soort zaken spelen een grote rol. 

Los van je woonsituatie kun je ervan uitgaan dat je per jaar gemiddeld enkele honderden euro’s bespaart met een pelletkachel. Meer weten? Bespreek je woonsituatie met onze adviseurs in de showroom, dan bekijken we samen hoeveel geld je kunt besparen.