Alle fabels en feiten over pelletkachels

Over welk onderwerp je ook informatie zoekt, op het internet is iedereen een expert. Je raakt al snel het overzicht kwijt door de vele verhalen en meningen die je voorbij ziet komen. 

Ook over pelletkachels gaan er veel verhalen rond. De een vindt het slecht, de ander vindt het een geweldige investering. Groep A prijst het de hemel in, terwijl groep B er geen goed woord voor over heeft. 

Maar voor welk kamp je ook kiest, er bestaat nog altijd zoiets als fictie en waarheid. Iets als fabels en feiten. 

Hoog tijd dus voor een compleet overzicht dat duidelijkheid schept tussen wat wel en niet klopt. We zetten de fabels en feiten over pelletkachels voor je op een rij.

Fabels en feiten over pelletkachels

Fabel: “Je kunt altijd subsidie krijgen op pelletkachels.”

Feit: Helaas stopt de subsidie op pelletkachels met ingang van het nieuwe jaar. Je kunt tot 2020 subsidie krijgen bij aanschaf van een nieuwe pelletkachel. De kachel moet hiervoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet een pelletkachel bijvoorbeeld altijd door een erkende installateur geplaatst worden en een gesloten voorkant hebben. Alle pelletkachels van RR Trading voldoen aan de benodigde eisen voor subsidie. 

Fabel: “Pelletkachels maken veel geluid.”

Feit: We ontkennen niet dat pelletkachels geen geluid maken. In vergelijking met een houtkachel maakt een pelletkachel wat meer geluid. Dit komt door de ventilator in een pelletkachel, deze blaast warme lucht rechtstreeks de kamer in en draait op stroom. Dit zacht zoemende geluid hoor je voornamelijk bij goedkopere modellen. Afhankelijk van het type zijn de iets duurdere modellen pelletkachels stil tot zeer stil. 

Fabel: “Met een pelletkachel in huis verbruik je helemaal geen gas meer.”

Feit: In de meeste gevallen wordt een pelletkachel ingezet als bijverwarming. Je verbruikt dan minder gas, omdat de pelletkachel voor warmtevoorziening in bijvoorbeeld de woonkamer zorgt. Wil je helemaal van het gas af? Dan is een pelletketel interessanter. Een pelletketel vervangt de op gas gestookte cv-ketel in je huis. Je huis wordt in dat geval volledig verwarmd met pelletkorrels. 

Fabel: “Een pelletkachel is uiteindelijk veel duurder dan een houtkachel.”

Feit: Pelletkachels zijn er in vele soorten en maten. De uiteindelijke prijs hangt dan ook af van veel factoren, zoals het ontwerp en de capaciteit van de pelletkachel. De techniek van een pelletkachel is ingewikkelder dan die van een houtkachel, en daarom is die vaak ook duurder in aanschaf. Daar staat tegenover dat een pelletkachel zuiniger brandt dan een houtkachel. We schreven eerder al over de voor- en nadelen van pelletkachels en houtkachels

Fabel: “Een pelletkachel is onveilig.”

Feit: Een pelletkachel wordt, net als een houtkachel, heet wanneer hij brandt. Met kleine kinderen in huis moet je hier dus op letten. Een pelletkachel is veilig wanneer deze wordt aangesloten door erkende installateurs. Soms worden kachels zelfs aangesloten op een gas-afvoer, terwijl die ongeschikt is voor een pelletkachel. Het advies: laat een pelletkachel altijd installeren door professionals en laat ze waar nodig meedenken voor en na de aanschaf. 

Fabel: “Je bespaart weinig met een pelletkachel.”

Feit: Met een pelletkachel als bijverwarming (in plaats van een standaard verwarming) bespaar je al snel tot 80% op je gasverbruik. De relatief goedkope houtpellets zijn dus een uitkomst voor mensen die minder gas willen verbruiken. Naar verwachting blijven de  gasprijzen de komende jaren stijgen. Door een gedeelte van je warmte over te hevelen naar pellets, bespaar je al snel tientallen tot honderden euro’s per jaar. 

Fabel: “Een pelletkachel stoot giftige gassen uit.”

Feit: De vrijwel volledige verbranding van houtpellets geeft geen giftige stoffen af. Daarnaast is een pelletkachel een gesloten systeem. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over giftige stoffen. Let wel: laat je pelletkachel altijd door een erkende professional installeren om zeker te zijn van een perfect werkend systeem. 

Fabel: “Een pelletkachel geeft veel fijnstof.”

Feit: Het hangt ervan af waarmee je een pelletkachel vergelijkt. Een pelletkachel verbrandt hout en stoot dus altijd een kleine hoeveelheid fijnstof uit. De verbranding van gas en olie geven geen fijnstof, maar hebben andere (grotere) nadelen. Als eigenaar van een pelletkachel merk je weinig van fijnstof, dankzij de efficiënte verbranding en het gesloten systeem van een pelletkachel. Daarnaast stelt de hoeveelheid fijnstof van een pelletkachel weinig voor in vergelijking met een traditionele houtkachel. Uit onderzoek blijkt dat een houtkachel meer koolmonoxide uitstoot dan een pelletkachel. Daarnaast is de uitstoot van organisch gasvormig koolstof bij een houtkachel soms wel tot 30 keer hoger.

Fabel: “Het stoken van pellets zorgt voor veel troep.”

Feit: Nee, pelletkachels hebben namelijk een gesloten verbrandingskamer. De pellets verbranden hierdoor bijna volledig, er blijft amper as over. Een keer per week met de stofzuiger en een doekje is voldoende om de kachel schoon te houden. Het glas van de kachel wordt wel vies, dus dat moet je af en toe schoonmaken. 

Fabel: “Houtpellets voor pelletkachels komen alleen uit de Verenigde Staten.”

Feit: Net als in Europa is er in de Verenigde Staten een flink aantal pelletfabrieken. Wij vinden het zonde om Amerikaanse houtpellets te gebruiken, terwijl er aan onze kant van de oceaan genoeg aanbod is: van de hoogste kwaliteit zelfs. RR Trading levert je daarom alleen houtpellets van hoge kwaliteit uit Europa. 

Fabel: “Een pelletkachel geeft meer rookoverlast dan een houtkachel.”

Feit: Een pelletkachel zou geen rookoverlast moeten geven. Hiermee doelen we op de rook die via het rookkanaal naar buiten gaat. Wanneer de pijp van het rookkanaal boven de nok van het dak uitkomt, zal de rook niemand hinderen. Ook je directe buren niet. De pelletkachels van RR Trading worden door erkende installateurs geplaatst. Samen zorgen we ervoor dat de pelletkachel op een veilige manier wordt aangesloten. 

Binnenshuis zou je tijdens het branden van een pelletkachel geen last moeten hebben van rook. Tijdens de opstart kan er een klein beetje rook in de kamer komen, net zoals bij een houtkachel. Dit komt door het opwarmen van de ontsteker, die heeft een korte tijd nodig om heet genoeg te worden. Zodra deze goed op temperatuur is, verbranden de houtpellets direct, in plaats van even kort te roken.